woensdag 12 oktober 2011

Artikel uit de krant Het Nieuwsblad

Over de provinciegrens voor gezond koken en proeven

Leerlingen van de gemeentelijke basisschool op smaakklas in Staden

DESTELBERGEN - Op 28, 29 en 30 september zakten de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van de gemeenteschool van Destelbergen af naar de smaakklassen. Jawel, u hoort het goed: na bos-, sneeuw- en zeeklassen zijn er nu ook smaakklassen, en nog wel in Staden, over de provinciegrens.
Tijdens het driedaags project bezochten de leerlingen de REO-veiling in Roeselare en bereidden zij er een heerlijke maaltijd met dagverse groenten. Tijdens de workshops leerden de kinderen er op een eenvoudige manier een gezonde maaltijd bereiden met streekproducten.

Via smaaktesten werd geprobeerd het smaakpallet van jongeren te verbreden en hen bewust te maken van het feit dat smaak een combinatie van de vijf zintuigen is. Op het programma stonden ook uitstappen naar het museum De Oude Kaasmakerij in Passendale, en een rondleiding op een hedendaagse zuivelhoeve, 't Fazantenhof in Houthulst. Het project 'Smaakklassen' kadert in het Europees subsidieprogramma Interreg IV voor de Grensregio Vlaanderen-Nederland. De EROV leidt het project, schepen van Jeugd en Sport Carolien Ongena is de coördinator van de smaakklassen.